Jeugddistrictdag 2016

Zaterdag 1 oktober 2016, vandaag districtdag voor de jeugdige kwekers. 5 hebben zich aangemeld, wat later op de ochtend, blijkt dat er nog 1 zich had aangemeld, maar geen bevestiging had ontvangen. Wat nu ? Wij hadden immers 5 prijzen laten maken, want de 5 zijn allen winnaars. Ze moeten ook gestimuleerd worden voor hun inzet om met vogels te kweken, ze te houden. Gauw gebeld met Jeroen Noteboom van Decobeam, want hij heeft onze prachtige prijzen gemaakt. Hij kon op die dag helaas niets meer voor ons betekenen, maar begin van de week kon hij er nog één maken. Top. Dan haal ik die op en geef ik die prijs aan Peter Lens, opdat hij het donderdag a.s. op de distictsvergadering de prijs alsnog aan de vader van de 6e winnaar kan overhandigen. Geregeld.

Er werden behoorlijk wat vogels ingebracht, wel 28 stuks, variërend van zebravink tot napoleonwever. De drie keurmeesters konden zich aan hun taak wijden. Op een leuke en informatieve manier konden ze de deelnemers uitleggen hoe en waarom zij tot hun beoordeling kwamen. Ook voor de luisteraars was dit zeer informatief. De uitleg met betrekking tot algeheel voorkomen, veerbezetting en conditie was eerlijk en opbouwend. Het moet per slot van rekening geleerd worden, waar je allemaal op moet letten, wanneer je een vogel inbrengt bij een show.

Gedurende de pauzes kon de jeugd zich uitleven op het springkussen die buiten bij de Til stond. Het weer was ons gunstig. De zon scheen en het was niet koud.

Tussen de middag konden de jeugdige kwekers hun trek stillen met pannenkoeken met stroop en suiker. Voor de volwassenen waren er broodjes kroket en broodjes met kaas en ham, voorafgaand door een heerlijke tomatensoep.

Na de pauze volgde de prijsuitreiking en als klap op de vuurpijl kwam Settels roofvogels nog met een prachtige Europese oehoe en een Amerikaanse woestijnhavik. Er wordt ons uitgelegd dat de knijpkracht van de oehoe 3 keer sterker was dan de bijtkracht van een Rottweiler, die heeft een bijtkracht van zo’n 168 kilo per cm2. Dus de oehoe knijpt met een kracht van zo’n 480 kilo per cm2. Heftig. De handschoen, daar knijpt hij met stevige klauwen met dito nagels zo doorheen. De leren handschoen verhindert dat de oehoe je hart voelt kloppen. Sensoren onder zijn tenen veroorzaken een knijpreflex. Leuk om te weten, als die op je gehandschoende hand zit. Niet alleen de kinderen kregen de kans om beide vogels op de handschoen te mogen dragen, ook de volwassenen. Welk een prachtige ervaring.

Toen het team van Settels Roofvogels klaar was, betekende dat ook het einde van de Jeugddistrictdag. De ouders van de jeugdige kijkers waren zeer tevreden over de invulling en verloop van deze dag. Wij kunnen dus terug kijken op een geslaagde Jeugddistrictdag.

 

Jeuddistrictdag 2016 in Leusdenheader img bg

Op 1 oktober 2016 organiseert de Vogelvrienden Leusden voor de tweede keer de Jeugddistrictdag .

Er zijn voor die dag weer enkele top keurmeesters aangetrokken die met veel plezier de jeugd bekend zal maken met hoe goed hun vogels wel niet zijn. Het is een dag om wat te leren over hoe goed je vogels zijn en waar je op kan letten om ze nog beter te krijgen.

Er zijn spellen, activiteiten, lekker eten en drinken en NATUURLIJK is dit voor alle kinderen GRATIS.

Door het insturen van keurbriefjes die van 1 september 2015 tot aan de jeugddag op 1 oktober 2016 kun je meedingen naar 9 geweldige extra prijzen.  KLIK HIER VOOR EEN UITLEG

Het inbrengen van de vogels is van 9.00 uur tot 9.45 uur.
Om 10.00 uur begint het keuren van de vogels en de uitleg en tips van de keurmeesters.
Om 12.30 uur gaan we met ons alle eten, wat blijft nog een verassing, maar lekkerrrr dat het is.
We verwachten om 13.00 uur wat activiteiten en spellen te gaan doen, Ook dat is nu nog een verrassing maar het wordt erg leuk.
De prijsuitreiking van de districtshow verwachten we om 14.00 uur te houden en gelijk daarna de 9 extra prijzen.
Om 15.00 uur geven we de vogeltjes weer mee naar huis en kan een ieder hopelijk zelf voldaan zijn vogels en de prijzen en kado's mee naar huis nemen.

Waar:
Stichting de Til
Hamersveldseweg 30
3832 GR Leusden
tel nr de Til 033-4942816

Wil je iets weten bel mij dan even Catinka 06-10210485.jeugddag 2014 35 20160522 1180391441

P.s Vergeet 1 oktober niet vrij te houden en zeg het ook even tegen je ouders.jeugddag 2014 37 20160522 1547871934

 Hier kunt U de brieven vinden die verzonden zijn aan de jeugdleden van het district Utrecht:

Brief-1
Brief-2
Brief-3
Brief-4

En hier het inschrijf-formulier

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hallo jeugdleden van het district Utrecht,


Mijn naam is Geert Jager en ik kweek al zo’n 15 jaar maskergrijze zebravinken, ik ben er zelfs al meerdere keren Nederlands kampioen mee geworden. Mij is gevraagd om jullie te vertellen hoe ik mijn vogels “klaar maak” voor de tentoonstelling.
Ik zal proberen dit zo goed mogelijk te vertellen.


Het begint al als de jonge vogels bij de ouders weg moeten, dit is na ongeveer 35 dagen dan eten de jonge vogels goed en kunnen dus voor zichzelf zorgen. Ik stop ze altijd met 3 of 4 vogels in een tentoonstellingskooi. Ze zitten dan dicht bij het voer en water maar vooral wennen ze al goed aan de
tentoonstellingskooi zodat ze hier later rustiger in zijn. Ze blijven hier zo’n 3 weken inzitten en dan gaan ze in een vluchtje waar ze ruien en uitgroeien.
6 tot 8 weken voor de tentoonstelling vang ik ze er dan uit en loop alle vleugel en staartpennen na of ze niet geknikt of gebroken zijn. Als dit zo is trek ik ze eruit zodat er nog op tijd een nieuwe in kan groeien. Je moet ook goed kijken of alle nageltjes eraan zitten als dit niet zo is kan je beter een andere vogel uitzoeken en eventuele knijpringetjes moeten verwijderd worden die mogen de vogels niet omhebben bij een keuring.


Nu gaan alle uitgezochte vogels in een eigen kooitje dit is een broedkooi of een tentoonstellingskooi zodat ze elkaar niet meer kunnen plukken. Ze
krijgen nu regelmatig een badje, dit is goed voor de veren en de conditie.
2 weken voor de tentoonstelling moeten ze in de tentoonstellingskooi en sproei ik ze regelmatig met warm water - uit een plantenspuit - ook geef ik ze
wat extra ei-voer zodat de conditie beter gaat worden.
Als de dag dan is gekomen dat ik ze weg moet brengen naar de tentoonstelling zorg ik dat ik mooie schone tentoonstellingskooien heb met een laagje wit schelpenzand (extra puntje).


Voordat ik de vogels hierin doe kijk ik eerst of de vogels schoon zijn, zo niet dan pak ik ze en dompel ze in warm water, met een zacht borsteltje was ik dan de vieze plekjes schoon. Ook kijk ik of er geen ruwe delen op de snavel zitten als dit wel zo is schraap ik die er met een bot mesje vanaf (dus
niet snijden) ik doe dan wat babyolie op een wattenstaafje en die veeg je dan over de snavel. De snavel is weer mooi (extra puntje).
Je moet hiervoor wel de vogel vast houden als je dit nog niet kan is het beter om eerst te oefenen met een vogel die niet naar de tentoonstelling moet, je kan er namelijk makkelijk veren uittrekken en dan word de vogel natuurlijk niet mooier.


Veel succes met jullie vogels en ik hoop jullie te zien op 1 oktober als de jeugddag in Leusden is.


Geert Jager (zebravinkenkweker)

Subcategorieƫn