Hallo jeugdleden van het district Utrecht,


Mijn naam is Geert Jager en ik kweek al zo’n 15 jaar maskergrijze zebravinken, ik ben er zelfs al meerdere keren Nederlands kampioen mee geworden. Mij is gevraagd om jullie te vertellen hoe ik mijn vogels “klaar maak” voor de tentoonstelling.
Ik zal proberen dit zo goed mogelijk te vertellen.


Het begint al als de jonge vogels bij de ouders weg moeten, dit is na ongeveer 35 dagen dan eten de jonge vogels goed en kunnen dus voor zichzelf zorgen. Ik stop ze altijd met 3 of 4 vogels in een tentoonstellingskooi. Ze zitten dan dicht bij het voer en water maar vooral wennen ze al goed aan de
tentoonstellingskooi zodat ze hier later rustiger in zijn. Ze blijven hier zo’n 3 weken inzitten en dan gaan ze in een vluchtje waar ze ruien en uitgroeien.
6 tot 8 weken voor de tentoonstelling vang ik ze er dan uit en loop alle vleugel en staartpennen na of ze niet geknikt of gebroken zijn. Als dit zo is trek ik ze eruit zodat er nog op tijd een nieuwe in kan groeien. Je moet ook goed kijken of alle nageltjes eraan zitten als dit niet zo is kan je beter een andere vogel uitzoeken en eventuele knijpringetjes moeten verwijderd worden die mogen de vogels niet omhebben bij een keuring.


Nu gaan alle uitgezochte vogels in een eigen kooitje dit is een broedkooi of een tentoonstellingskooi zodat ze elkaar niet meer kunnen plukken. Ze
krijgen nu regelmatig een badje, dit is goed voor de veren en de conditie.
2 weken voor de tentoonstelling moeten ze in de tentoonstellingskooi en sproei ik ze regelmatig met warm water - uit een plantenspuit - ook geef ik ze
wat extra ei-voer zodat de conditie beter gaat worden.
Als de dag dan is gekomen dat ik ze weg moet brengen naar de tentoonstelling zorg ik dat ik mooie schone tentoonstellingskooien heb met een laagje wit schelpenzand (extra puntje).


Voordat ik de vogels hierin doe kijk ik eerst of de vogels schoon zijn, zo niet dan pak ik ze en dompel ze in warm water, met een zacht borsteltje was ik dan de vieze plekjes schoon. Ook kijk ik of er geen ruwe delen op de snavel zitten als dit wel zo is schraap ik die er met een bot mesje vanaf (dus
niet snijden) ik doe dan wat babyolie op een wattenstaafje en die veeg je dan over de snavel. De snavel is weer mooi (extra puntje).
Je moet hiervoor wel de vogel vast houden als je dit nog niet kan is het beter om eerst te oefenen met een vogel die niet naar de tentoonstelling moet, je kan er namelijk makkelijk veren uittrekken en dan word de vogel natuurlijk niet mooier.


Veel succes met jullie vogels en ik hoop jullie te zien op 1 oktober als de jeugddag in Leusden is.


Geert Jager (zebravinkenkweker)

Hallo vogelvriendinnen en vrienden,
De vogelvrienden van Leusden is een goede organisatie, die heeft mij benaderd om iets op papier te zetten,wat eventueel leerzaam is voor jullie.


Als we met onze vogeltjes naar een keuring of rasdag of clubavond gaan ,zorg dan voor een schone heldere witte kooi van binnen en zwart van buiten
En kijk of de zitstokjes goed vast zitten en als dit niet lukt vraag je vader-opa-broer-buurman of clubleden om hulp.
Op bodem van de kooi een klein handje schelpen zand strooien.
Ook heel belangrijk hang ook een voerbakje en een waterflesje erin (leeg flesje) water doe je er pas in op de club bent (anders krijg je natte en vieze kooi)


Als we naar zo n bijkomst gaan doe dan de kooien afdekken met een hoes of grote handdoek voor de kou en het beschadigen van de veren.
Geen plastic zak (benauwd en verstikkend).


Kijk naar je vogeltjes en bepaal welke je meeneemt, Als je het niet weet vraag om hulp.
Een week of zes voor de tijd kijken we naar de veren-vleugels en staart,bij gebroken staartpennen.
Die trekken we eruit dan kunnen die weer aangroeien (herstellen).
Kijk ook naar de nagels of deze er allemaal aanzitten ,niet te lang zijn of bont zijn. Bij bepaalde kleuren moeten EEN kleurig zijn.
Te lange nagels voorzichtig knippen (met een nagelknippertje heeft je moeder misschien wel voor je). Verwijder ook eventueel de ekleurde ringentjes (knijp ringentjes)van de pootjes die niet van de bond zijn.
Lange snavel punt knippen met een nagelknipper.


Laat je vogeltjes wassen of spuit met een bloemen spuit met lauw water.(gaan ze zich wassen en op poetsen worden ze mooier van)
Zorg als je naar de wedstrijd gaat voor een schone vogel met een schone staart en pootjes .
Let ook op bonte vlekjes deze worden niet gekeurd bij bepaalde soorten.


Veel plezieren probeer te winnen.
Een vogelliefhebber en keurmeester NBvV

Bertus Barfuss