Zaterdag 3 oktober was het dan zo ver: de jeugddistrictdag van het District Utrecht. Al vroeg zaten we in de auto. Rond 8:45 u kwamen we aan bij het buurthuis in Portengen, buurtschap van Kockengen.  Het buurthuis was oorspronkelijk de ontspanningsruimte van de brandweer. Er waren koffie, broodjes, koeken en limonade te krijgen. Deze vonden gretig aftrek.

 De vogels werden ingescheven door de secretaris Ronald van Doorn. De kooien kregen een nummer. Daarna zijn ze op de stellingen geplaatst. In totaal waren er 13 deelnemers. Deze deelnemers hadden in totaal 62 vogels meegebracht. Dit was een record ten opzichte van de voorgaande jaren.  Hier zie je een overzicht van de tropen en parkieten.  

 
  Keurmeester xx doet al vast een rondje langs de kanaries voordat hij zich klaar gaat maken voor de keuring van de vogels. Er waren in totaal 13 kanaries te keuren. xx had een makkie in vergelijk met de heer Koopmans, die had in totaal 49 vogels te keuren.
 Hier staat Britt bij een van de door haar ingezonden vogels, een kleine grasparkiet uit de blauwserie. De staart van deze vogel was  weken voor de TT uitgevallen en de nieuwe was nog niet helemaal op lengte. De stippen waren enkele weken voor de TT ook zo mooi, maar tijdens de TT vielen ze tegen. Hier zijn punten voor afgetrokken. Bij het schrijven van dit stukje zijn deze zaken weer goed bijgetrokken. Britt gaat dus met de onderlinge TT begin november dus waarschijnlijk hoger scoren met deze grasparkiet. 
 

Hiernaast is keurmeester ?? de kanaries van de broertjes van Doorn aan het keuren. Niet alleen de jongens, maar ook hun pa en ma hebben heel wat opgestoken van deze keurmeester. Via de eigen verzorging (wassen en het fohnen van de haren en het lekker in het zonnetje zitten) kwamen we bij de verzorging van de vogels. Vele kanaries mogen niet in de zon omdat ze dan verkleuren. Een van de soorten die de broers van Doorn mee hadden, had te blanke pootjes omdat ze niet in de zon gezeten hadden. Pa van Doorn kweekt gele en rode kanaries en heeft dus geen buitenvlucht. Via moeder van Doorn werd om een buitenvlucht gevraagd. Bij het maken van eivoer werd gevraagd of pa van Doorn naast kanaries ook koeien hield. Er wordt namelijk een grote bak in een keer gemaakt. Doordat het eivoer dan niet te nat gemaakt kan worden (gaat eerder schimmelen) wordt de kleur niet goed opgenomen door de kanarie. Het is beter de kleurstof bijna vloeibaar aan te bieden, dan wordt het beter opgenomen.

Deze keurmeester heeft echt leuk verteld en er is ook veel gelachen om zn uitspraken. 

 Ook keurmeester Koopmans betrekt de jeugd bij de keuring. Hij heeft het heel druk gehad met de keuring van in totaal 49 vogels in iets meer dan 3.5 uur. Voor elke groep vogels vertelde hij op een simpele manier wat de standaard eisen voor deze vogels was. Hij liet dan de kinderen kiezen welke vogel ze het mooist vonden. Opvallend genoeg kwamen ze veelal uit bij een van hun eigen vogels Wink. Met doorvragen werd er dan soms toch wel een andere keuze gemaakt. Kinderen blijven goudeerlijk.

 

 

Districtsvoorzitter Bert Gelink is nog even langs geweest en heeft kalenders geschonken voor de winnaars.

En dan was er om half 2 dan eindelijk de prijsuitreiking. Hieronder de prijswinnaars in de 3 catagorieen:

- kanaries: xx van Doorn

- tropen:

- gras- en grote parkieten:

De winnaars kregen een grote beker en een kalender van de NBvV. Alle deelnemers hebben een leuke herrinnering gekregen.