Welkom bij de Vogelvrienden Leusden

Jeugddistrictdag 2016

Zaterdag 1 oktober 2016, vandaag districtdag voor de jeugdige kwekers. 5 hebben zich aangemeld, wat later op de ochtend, blijkt dat er nog 1 zich had aangemeld, maar geen bevestiging had ontvangen. Wat nu ? Wij hadden immers 5 prijzen laten maken, want de 5 zijn allen winnaars. Ze moeten ook gestimuleerd worden voor hun inzet om met vogels te kweken, ze te houden. Gauw gebeld met Jeroen Noteboom van Decobeam, want hij heeft onze prachtige prijzen gemaakt. Hij kon op die dag helaas niets meer voor ons betekenen, maar begin van de week kon hij er nog één maken. Top. Dan haal ik die op en geef ik die prijs aan Peter Lens, opdat hij het donderdag a.s. op de distictsvergadering de prijs alsnog aan de vader van de 6e winnaar kan overhandigen. Geregeld.

Er werden behoorlijk wat vogels ingebracht, wel 28 stuks, variërend van zebravink tot napoleonwever. De drie keurmeesters konden zich aan hun taak wijden. Op een leuke en informatieve manier konden ze de deelnemers uitleggen hoe en waarom zij tot hun beoordeling kwamen. Ook voor de luisteraars was dit zeer informatief. De uitleg met betrekking tot algeheel voorkomen, veerbezetting en conditie was eerlijk en opbouwend. Het moet per slot van rekening geleerd worden, waar je allemaal op moet letten, wanneer je een vogel inbrengt bij een show.

Gedurende de pauzes kon de jeugd zich uitleven op het springkussen die buiten bij de Til stond. Het weer was ons gunstig. De zon scheen en het was niet koud.

Tussen de middag konden de jeugdige kwekers hun trek stillen met pannenkoeken met stroop en suiker. Voor de volwassenen waren er broodjes kroket en broodjes met kaas en ham, voorafgaand door een heerlijke tomatensoep.

Na de pauze volgde de prijsuitreiking en als klap op de vuurpijl kwam Settels roofvogels nog met een prachtige Europese oehoe en een Amerikaanse woestijnhavik. Er wordt ons uitgelegd dat de knijpkracht van de oehoe 3 keer sterker was dan de bijtkracht van een Rottweiler, die heeft een bijtkracht van zo’n 168 kilo per cm2. Dus de oehoe knijpt met een kracht van zo’n 480 kilo per cm2. Heftig. De handschoen, daar knijpt hij met stevige klauwen met dito nagels zo doorheen. De leren handschoen verhindert dat de oehoe je hart voelt kloppen. Sensoren onder zijn tenen veroorzaken een knijpreflex. Leuk om te weten, als die op je gehandschoende hand zit. Niet alleen de kinderen kregen de kans om beide vogels op de handschoen te mogen dragen, ook de volwassenen. Welk een prachtige ervaring.

Toen het team van Settels Roofvogels klaar was, betekende dat ook het einde van de Jeugddistrictdag. De ouders van de jeugdige kijkers waren zeer tevreden over de invulling en verloop van deze dag. Wij kunnen dus terug kijken op een geslaagde Jeugddistrictdag.